fbpx skip to Main Content

Wees op die uitkyk vir sakkerollers in Europa!

Baie reisigers loop deur onder sakkerollers.

Verhoed dat jy ‘n prooi word!

  • Sakkerollers gebruik ‘n verskeidenheid gemene metodes om van toeriste te steel.
  • Die meeste Europese sakkerollers werk in groepe en trek die toeris se aandag af.
  • Meer as 300 diefstalle word daagliks in Barcelona aangemeld. 
 
 

Die meeste Europese sakkerollers werk in groepe en gebruik die metode om ‘n niksvermoedende toeris se aandag met iets anders af te trek.

Die hoofbemarkingsoffisier van TripAdvisor, Christine Peterson, sê: ‘Dis nie altyd die basiese “gryp-en hardloop”operasie nie. Toegespitse sakkerollers gebruik baiekeer meer ingewikkelde metodes. Reisigers moet bewus wees van alle soorte truuks wat hulle uithaal om jou aandag af te trek om jou besittings te steel op plekke waar baie mense saam is.

Parys in Frankryk, byvoorbeeld, wemel deesdae van sakkrollers. Die baie vlugtelinge wat Europa in die afgelope tyd binnegestroom het, het hierdie toestand net verder versleg. 

Die Eiffel Toring was verlede jaar ‘n dag lank gesluit omdat die personeel gestaak het en geëis het dat hulle hulp van die polisie moet ontvang om die sakkerollers by hierdie gewilde plek in Parys vas te vat. 

Die Louvre, die museum wat die meeste besoek word in die wêreld,  was ook vir ‘n tydperk in 2013 gesluit as gevolg van stakings wat verband gehou het met sakkerollers wat op die toeriste en werknemers gefokus het. 

Verlede jaar het die Franse polisie darem ‘n groot operatsie teen sakkerollers geloods. Verder hou die polisie op fietse deesdae die wag oor toeriste

Op die Plaza Mayor in Madrid moet toeriste ook baie goed op hulle besittings en beursies let. 

In Praag is die sakkerollers ook baie bedrywig op die Karelsbrug, in Karlova Straat, op die Ou Stadsplein en Wenceslas Plein. 

Die sakkerollers van Praag fokus ook dikwels op die publieke vervoer, veral die roetes na en van die Praag Kasteel en ander gewilde toeriste-attraksies.

In Rome is sakkeroller-diefstal al ‘n endemie genoem.

Veral in die omgewing van die Vatikaan, die Spaanse Trappe en die Colosseum is hulle baie bedrywig.

Ander hoë risiko-gebiede is Prati, Trionfale, Via Emo, and Piazza Cavour.

 

WEES OP DIE UITKYK HIERVOOR: 

Die bottelnek

Die meeste sakkerollers werk in spanne. Wees veral versigtig op plekke waar baie mense saamgedrom is. Hou jou paspoort naby aan jou (verkieslik in ‘n sakkie voor jou bors, onder jou klere) en hou dit veilig.

Die “cover-up”

Sommige sakkerollers speel die rol van toeriste wat verdwaal of verlore is, dikwels met ‘n kaart voor hulle. So nader hulle dan die niksvermoedende toeris, en terwyl die kaart ‘n soort skild vorm, delf hulle in jou sak en steel van jou besittings. 

Trek jou aandag af

Een van die groep sakkerollers trek die toeris se aandag af, terwyl die ander een ongemerk sy hand in jou sak steek om jou te beroof. Dikwels vra hulle ook aanwysings na ‘n plek toe, of vra jou of jy iets verloor het. Op ‘n keer het ‘n skelm ‘n niksvermoedende toer-egpaar gevra om hom met die hotel se rekenaar te help, terwyl die tweede een hulle beroof het.

Die “hugger mugger”

‘n Dief sal maak of hy ‘n dronkie is buite ‘n drinkplek, en dan probeer om mense ‘n drukkie te gee as deel van sy slim set. Met ‘n vinnige handbeweging voel hy in jou jassak, en jy is dan paspoortloos. Moet NOOIT jou paspoort in ‘n agtersak of in ‘n oop sak dra nie. (Niemand moet weet waar jy dit dra nie!) 


TRIPADVISOR SE VYF WENKE OM SAKKEROLLERS TE VERMY

1. Moet NOOIT jou beursie of waardevolle items in jou agtersak dra nie, selfs al het dit knope – dit is by verre die maklikste plek vir sakkerollers.

2. Wees op die uitkyk vir skelms wat jou aandag aftrek: hulle laat val iets naby jou, spuit iets/mors met iets op jou, of gee ongevraagde aandag aan jou. Wees veral versigtig by samedrommings, en beveilig vooraf jou besittings (verkieslik stewig onder jou klere).

3. Sakkerollers werk dikwels in pare of groepe, en hulle lyk nie eintlik soos skelms nie! Wees versigtig vir enige vreemdelinge – soms is mense wat glad nie suspisieus lyk nie (soos kinders of bejaardes) deel van groter skemas.

4. Wees wakker en bedag op skelmdery in geslote spasies (soos in ‘n moltrein met baie mense – ook staande) of naby trappe. Probeer voorkom dat jy naby die deure van treine staan, want groepe sakkerollers kan onverwags na jou toe hardloop wanneer die deure oopgaan.

5. Voor jy op reis gaan, verdeel die inhoud van jou beursie of dokumente-sakkie, sodat dit nie oorvol is nie (en ook nie aandag trek nie). Hou dit ook altyd uit die oë van skelms.

Nog iets:

Just as in a magic show, the major method at work here is distraction. Human beings usually focus their attention on one thing, so if you give them anything interesting to focus on, they won’t pay attention to their money and valuables.

In the pickpocketing world, distraction can get pretty elaborate. Two members of a team might stage a fight while the third member takes advantage of the inattentive crowd. Child pickpockets may try to show something to a mark, like a drawing or a toy, while other children sneak up from behind. Another common trick is to surreptitiously spray someone with bird droppings, or a convincing facsimile, and then offer to help clean it off.

Loading

Back To Top